آستارا – ایرنا – انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا از نگاه مردم و مسئولان، مهمترین رویداد سال ۱۴۰۰ محسوب می‌شود و در استان گیلان علاوه بر آن در حوزه انتخابیه آستانه اشرفیه انتخابات میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی نیز برگزار خواهد شد.

انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری همزمان با انتخابات میان ‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در ۶ حوزه، میان ‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری در سه حوزه انتخاباتی و همه پرسی شوراهای اسلامی شهر و روستا در هزار و ۳۷۲ شهر و چهل هزار و ۶۲۰ روستا و تیره عشایری کشور  ۲۸ خرداد امسال برگزار خواهد شد و بخش های دولتی و غیردولتی جامعه از همه نظر برای تجربه این اتفاق مهم و سرنوشت ساز آماده می شوند.

ستادهای انتخاباتی و هیات های نظارت و اجرایی در استانداری ها و فرمانداری ها فعال شده اند و نام نویسی داوطلبان برای رقابت در شوراهای شهر و میان دوره ای مجلس شورای اسلامی انجام گرفته و ثبت نام از داوطلبان شوراهای روستایی و عشایری نیز در حال انجام است و داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری نیز از ۲۱ اردیبهشت ماه نام نویسی خواهند کرد.

تلاقی این سه جریان مهم سیاسی و اجتماعی نقشی تعیین کننده در سرنوشت کشور دارد برای همه اقشار جامعه از درجه اهمیت بالایی برخوردار است و این اعتبار با نگاه اجمالی به نقطه نظر و دیدگاه مسئولان و کارشناسان نیز به دست می آید.

اهمیت و اعتبار انتخابات از نگاه مسئولان و صاحب نظران

انتخابات را می توان به غیرت و همت ملی تعبیر کرد، به این دلیل که هم تک تک آحاد جامعه در سرنوشت کشور نقش آفرینی می کنند و هم در مقابل دشمنانی که قصد ضربه و زیان به این نظام و ملت را دارند، باید کمر همت را محکم تر ببندیم و غیرتمندانه در این میدان حضور یابیم.

از این رو  استاندار گیلان از دست اندرکاران انتخابات خواسته تا رضایت مردم را وجهه همت خود قرار داده و از همه ظرفیت ها برای افزایش مشارکت در انتخابات استفاده کنند تا مردم سالاری دینی به عنوان عالی ترین جلوه حاکمیت اراده و خواست مردم بر مبنای شرع مقدس اسلام نمود پیدا کند.

استاندار گیلان از دست اندرکاران انتخابات خواسته تا رضایت مردم را وجهه همت خود قرار داده و از همه ظرفیت ها برای افزایش مشارکت در انتخابات استفاده کنند تا مردم‌سالاری دینی به عنوان عالی‌ترین جلوه حاکمیت اراده و خواست مردم بر مبنای شرع مقدس اسلام نمود پیدا کند.

ارسلان زارع تاکید کرده است تا از همه ظرفیت ها همچون گروه‌های مختلف، احزاب سیاسی، گروه های مرجع، متنفذین دینی، علمی و فرهنگی و اصحاب رسانه برای تقویت انگیزه مردم در خلق مشارکت حداکثری بهره گیری شود.

محمد حسین شاهکویی فرماندار تالش رعایت قانون را زمینه‌ساز افزایش مشارکت انتخاباتی دانسته و گفته که همه باید مقید به اجرای قانون باشیم تا با برگزاری انتخاباتی پر شور، چهره های اصلح را انتخاب کنیم.

اسماعیل میرغضنفری فرماندار انزلی بر رعایت کامل قوانین و اخلاق در رقابت انتخاباتی تاکید کرده و گفته است: انتخابات آبروی نظام است و مجریان آن، انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان در کنار هم تلاش می کنند تا انتخاباتی سالم و پرشور برگزار شود.

حجت الاسلام سعید مهدوی مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان، مشارکت حداکثری مردم در انتخابات را خنثی کننده توطئه های دشمنان دانسته و ابراز امیدواری کرده مردم با هر سلیقه سیاسی، فرهنگی و مذهبی برای رشد و ارتقا امنیت و اقتدار کشور و رفع گره های مختلف و تحریم های دشمنان کینه ورز در انتخابات مشارکت گسترده داشته باشند.

محسن نیازمند از اساتید دانشگاه گیلان،  انتخابات را نشانگر آگاهی و شعور سیاسی مردم نسبت به سرنوشت و جامعه دانسته و تصریح کرده است: در انتخابات از نظر بعد داخلی، اراده ملی ما به نمایش گذاشته می شود و در بعد خارجی اقتدار و شوکت سیاسی ما مشخص می شود.

حجت الاسلام کاظم حافظ نیا امام جمعه آستارا انتخابات را ضامن اقتدار و عزت نظام جمهوری اسلامی ایران توصیف کرده و روی کارآمدن دولت بانشاط، انقلابی و کارآمد با برنامه ریزی درست را زمینه ساز رفع مشکلات معیشتی مردم اعلام کرده است.

بنا بر نظر وی، برخی دشمنان داخلی و خارجی در تلاش هستند تا مردم را از حضور در صحنه حساس انتخابات دلسرد کنند اما مردم نسبت به تاثیرات مثبت مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰ آگاهی کامل دارند.

وحید پورحضرت فرماندار شهرستان ماسال، قانون را در تعیین صلاحیت ها ملاک عمل دانسته و به داوطلبان اطمینان داده که حقوق آنها با دقت و حساسیت حفظ می شود و باید تمام دلسوزان و عاشقان امام (ره) و نظام اسلامی با مشارکت حداکثری در پای صندوق های رای، برگ زرینی بر صفحه افتخارات انقلاب بیافزایند.

سعید میرقربانی معاون فرماندار آستارا با تاکید بر تلاش ستاد انتخابات این شهرستان در تحقق مشارکت حداکثری مردم،  گفت: در بررسی صلاحیت داوطلبان رفتار فراقانونی انجام نخواهد شد و هیات های اجرایی، روند قانونی کارها را طی می کنند تا مردم با اعتماد کامل به مجریان انتخابات، نمایندگان خود را برای شوراهای اسلامی انتخاب کنند.

رصد رفتار انتخاباتی داوطلبان

نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی و عضو هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی گیلان از رصد رفتار انتخاباتی داوطلبان از سوی اعضای این هیات و دستگاه‌های نظارتی خبر داده و از داوطلبان خواسته در همه حال، قانون را مدنظر داشته باشند.

غلامرضا مرحبا از همه متولیان و تلاشگران ستاد انتخابات و مردم خواسته تا برای برگزاری انتخاباتی سالم، قانونمند و دور از هر گونه حاشیه تلاش کنند و داوطلبان را به خودداری از هرگونه تبلیغات زودهنگام و خارج از قانون توصیه کرده است.

عضو هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی گیلان: در خیلی از کشورهای دنیا برای به دست آوردن فرصت انتخابات تلاش می کنند و باید قدر فرصت انتخابات را که تلاش زیادی برای ایجاد آن کشیده شده، بدانیم.

وی گفت: انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهرها و روستاها از اهمیت خاصی برخوردار است و هر ۲ تجلی حضور مردم در صحنه و استفاده از حق تعیین سرنوشت است و باید حضور در انتخابات به حدی چشمگیر باشد که خروجی مشارکت مردم، استقرار دولت جوان انقلابی برای توسعه و تعالی کشور باشد.

عضو هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی گیلان با بیان اینکه در خیلی از کشورهای دنیا برای به دست آوردن فرصت انتخابات تلاش می کنند، افزود: باید قدر فرصت انتخابات را که تلاش زیادی برای ایجاد آن کشیده شده است، بدانیم.

آیت الله رسول فلاحتی نماینده ولی فقیه در گیلان و امام جمعه رشت با اشاره به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری نیز اظهار داشت: غربی ها ۲ برنامه راهبردی کاهش حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری و شکل نگرفتن دولت انقلابی و جوان را در دستور کار خود دارند اما بیداری و هوشیاری مردم نقشه های آنها را باطل خواهد کرد.

او دینداری، کار بلد بودن،  داشتن ایده، انقلابی بودن، معتقد به نظام اسلامی و فارغ از زد و بندهای سیاسی بودن را از مهمترین ویژگی ها برای عضویت در شوراها عنوان کرد و دقت مردم در انتخاب منتخبان را خواستار شد.

ثبت نام هزار و ۷۳۲ داوطلب شورای اسلامی شهر در گیلان

گیلان با ۲.۵ میلیون نفر جمعیت در دوره پنجم شورای شهر، ۵۳ شهر داشت اما برای دوره ششم شهر پیربازار به این تعداد اضافه شده است و هم اینک ۲۸۱ نفر در شوراهای اسلامی شهرهای این استان عضویت دارند و ثبت نام داوطلبان عضویت در شوراهای اسلامی روستاها و تیره‌های عشایری نیز از ۱۶ فروردین ماه آغاز شده و تا ۲۲ این ماه ادامه دارد.

رئیس ستاد انتخابات و معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان از نهایی شدن ثبت نام هزار و ۷۳۲ داوطلب عضویت در ششمین دوره شوراهای اسلامی شهرهای این استان خبر داد و گفت: هزار و ۵۴۸ نفر از ثبت نام شدگان معادل ۸۹.۵ درصد آقا و ۱۸۴ نفر معادل ۱۰.۵ درصد بانو هستند.

 رئیس ستاد انتخابات و معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان از نهایی شدن ثبت نام هزار و ۷۳۲ داوطلب عضویت در ششمین دوره شوراهای اسلامی شهرهای این استان خبر داد و گفت: هزار و ۵۴۸ نفر از ثبت نام شدگان معادل ۸۹.۵ درصد مرد  و ۱۸۴ نفر معادل  ۱۰.۵ درصد بانوان هستند.
محمود قاسم نژاد تصریح کرد: ۲۰ نفر از داوطلبان دارای تحصیلات حوزوی، ۴۰ نفر دکتری، ۴۷۳ نفر فوق لیسانس، ۹۶۷ نفر لیسانس، ۱۶۹ نفر فوق دیپلم،  ۵۶ نفر دیپلم و هفت نفر زیر دیپلم هستند و در میان سنین مختلف داوطلبان، ۲ نفر بالای ۷۵ سال هستند.
وی از تنوع مشاغل بین داوطلبان خبر داد و گفت: از مجموع هزار و ۷۳۲ داوطلب، ۳۳ نفر فرهنگی، ۴۱۷ نفر کارمند سایر دستگاه های دولتی، ۹ نفر پزشک،  ۱۵ نفر کشاورز، ۳۳ نفر استاد دانشگاه،  ۱۹۶ نفر بازنشسته، هشت نفر روحانی و پنج نفر نظامی هستند.
وی به مذاهب شرکت کنندگان در این دوره از انتخابات شورای اسلامی نیز اشاره و بیان کرد: ۵۹ نفر معادل ۳.۵ درصد اهل تسنن و هزار و ۶۷۳ نفر معادل ۹۶.۵ درصد اهل تشیع هستند و ۳۱۳ نفر معادل ۱۸ درصد سابقه عضویت در شوراهای شهر گیلان را دارند و هزار و ۴۱۹ نفر با ۸۲ درصد فاقد سابقه عضویت در شهرها هستند.

رئیس ستاد انتخابات و معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان با بیان اینکه آمار داوطلبان ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر در استان نزدیک به آمار دوره پنجم است، گفت: برای هر کرسی چندین داوطلب وجود دارد و بیشترین تعداد ثبت نام کنندگان، ۴۵۵ داوطلب برای شهر رشت و کمترین میزان مربوط به شهر  شفت است و در کل برای ۲۸۱ کرسی رقابت می کنند.

نام نویسی ۴۵ داوطلب انتخابات میان دوره ای مجلس در آستانه اشرفیه

گیلان با ۱۶ شهرستان و ۱۱ حوزه انتخابیه اصلی، ۱۳ کرسی نمایندگی در خانه ملت دارد و آستانه اشرفیه با دو بخش مرکزی و بندر کیاشهر،  ۱۰۵ روستا و حدود ۱۰۸ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری شرق مرکز گیلان واقع شده و مرحوم محمد علی رمضانی دستک کاندیدای منتخب مردم آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بود که متاسفانه به دلیل بیماری، قبل از شروع به کار مجلس یازدهم درگذشت.

آستانه اشرفیه در ۲۸ خرداد ماه در کنار انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، همه پرسی میان دوره ای مجلس شورای اسلامی را نیز تجربه خواهد کرد و فرماندار این شهرستان از ثبت نام ۴۵ داوطلب انتخابات میان دوره ای مجلس شورای اسلامی در این حوزه انتخابیه خبر داده است.

آستانه اشرفیه در ۲۸ خرداد ماه در کنار انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، همه پرسی میان دوره ای مجلس شورای اسلامی را نیز تجربه خواهد کرد و فرماندار این شهرستان از ثبت نام ۴۵ داوطلب انتخابات میان دوره ای مجلس شورای اسلامی در این حوزه انتخابیه خبر داده است.

حمید رضایی اعلام کرده که ۵۸ نفر از داوطلبان مجلس در سامانه وزارت کشور ثبت نام کرده اند و از این تعداد ۴۵ نفر موفق به ثبت حضوری و نهایی شدند و ۱۳ نفر به دلایل مختلف چون مراجعه پس از اتمام زمان رسمی ثبت نام، عدم حضور و مشکلات مربوط به نقص مدارک، موفق به ثبت نام نهایی نشدند.

طبق اعلام او از مجموع داوطلبان ثبت نهایی شده،  ۲ نفر زن و بقیه مرد،  ۳ نفر روحانی و ۲ نفر جزو نمایندگان ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی هستند و تعداد ۱۲ نفر از کاندیداها سابقه داوطلبی و شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی در دوره های گذشته را دارند.

به گفته مجید هاشم پور مدیرکل امور سیاسی و انتخابات استانداری گیلان گفت: بر اساس ماده ۷ و ۸ قانون، مبنی بر ضرورت شفافیت و نظارت بر تامین مالی فعالیت انتخابات مجلس شورای اسلامی،  داوطلبان موظفند حسابی را نزد یکی از بانک های دارای مجوز بانک مرکزی تعیین و به هنگام  ثبت نام ارائه دهند و شخصی را به عنوان نماینده مالی، معرفی و مشخصات کامل وی را در هنگام ثبت نام به وزارت کشور یا فرمانداری آستانه اشرفیه ارائه کنند.

آخرین انتخابات در گیلان چگونه بود

در انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند ماه سال ۹۸  در استان گیلان ۲ هزار و ۵۵۹ شعبه اخذ رأی اعم از هزار و ۶۵۴ شعبه روستایی و ۹۰۵ شعبه شهری دایر بود و ۲ هزار و ۲۱۴ شعبه آن ثابت و ۳۴۵ شعبه سیار بود و ۱۶۸ نامزد برای کسب ۱۳ جایگاه نمایندگی در مجلس شورای اسلامی رقابت می کردند.

۴۶۵ نفر برای نمایندگی یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در گیلان ثبت نام کرده بودند و از این تعداد ۴۱۵ نفر مرد و ۵۰ نفر زن بودند و پس از طی مراحل مختلف بررسی و استعلام ها، صلاحیت نهایی ۱۸۲ نفر تایید شده بود.

یک میلیون و ۹۵۸ هزار و ۴۷۳  نفر از جمعیت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری گیلان واجد شرایط اخذ رای و ۹۱ هزار و ۴۹۸ نفر رأی اولی بودند و در شهر رشت ۱۱ نفر، در پنج شهر هفت نفر و در ۴۹ شهر دیگر استان پنج نفر برای شوراها انتخاب شدند و ۲ هزار و ۵۹ روستا دارای شورای سه نفره، ۹۱ روستا دارای شورای پنج نفره هستند؛ اکنون مردم این استان سرفراز با رعایت پروتکل های بهداشتی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری،  شوراهای اسلامی شهر و روستا و در آستانه اشرفیه علاوه بر آن دو انتخابات، برای همه پرسی میان دوره ای مجلس شورای اسلامی روزشماری می کنند.